''Akıllı sayaçla yüzde 40 tasarruf mümkün”

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de elektrikte akıllı ya da sektörün deyimi ile ‘Smart Meter’ olarak tanımlanan sayaçların sayısı giderek artıyor. Türkiye’nin bu alanda öncü şirketi Luna Elektrik Elektronik A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa
Karabağlı’ya göre, bu sayede mesken tüketicilerinin yüzde 40’a varan tasarruf yapmaları mümkün.

Son yıllarda sık sık ‘akıllı şebekelere’ sahip ‘akıllı şehirler’den söz ediliyor. Akıllı şebekelerin ana omurgası ise akıllı sayaçlardan geçiyor. Tüketiciye enerjiyi doğru zamanda, en düşük fiyatla kullanma imkânı sunan akıllı sayaçlar denince akla gelen ilk isimlerden biri ise Luna Elektrik Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı. Nitekim bu yıl ekim ayı başında Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Altyapı Şebekeleri Fuarı’nın en güçlü katılımcıları arasındaydı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. ile birlikte geliştirdikleri projelerle fuarda yer alan Karabağlı, “Bu projeler sayesine enerji tasarrufuna yüzde 5-10 civarında bir katkı sağlanması öngörülüyor. İstanbul’un Avrupa yakasında yaklaşık 3 milyon aboneye projelerin ulaşması ile yılda 70 milyon dolarlık tasarruf olacağını tahmin ediyoruz” diyerek yeni sayaçların ‘tasarruf yönüne’ de dikkat çekti.

İlk etapta akıllı sayaçların tüketiciyi bilinçlendirme ve enerjinin daha verimli kullanılmasında önemli rol oynayacağını dile getiren Mustafa Karabağlı, sektörün ‘Smart Meter’ olarak tanımladığı sayaçlarla mesken abonelerinin yüzde 40’a varan oranlarda tasarruf yapabildiğine işaret ediyor. Karabağlı’ya göre ticarethane ve sanayi abonelerinde ise bu oran daha da yukarılara çıkabiliyor.

Türkiye’de ‘smart meter’ sayaçların sayısı ne kadar? Bu sayaçların kayıp ve kaçak oranlarını düşürmede ne tür bir katkısı
olabiliyor? İşte tüm bu sorularımızın yanıtlarını Mustafa Karabağlı; KW için yanıtladı: YIL SONUNDA SAYI 350 BİNE ULAŞACAK

-Türkiye genelinde elektrik abonelerinin ne kadarının sayacı ‘akıllı’ diyebileceğimiz sisteme sahip?

Türkiye’de bulunan yaklaşık 38 milyon abonenin 33 milyonu elektronik elektrik sayacı abonesi. Geri kalan 5 milyona yakın
abone halen mekanik sayaç kullanıyor. Bunların yanında “Smart Meter” jargonu ile tanımlanan çift taraflı etkileşime sahip elektrik sayaç abonesi, bu yılın sonunda 350 bine ulaşacak ve tüm bu sayaçlar Luna tarafından temin edilmiş ürünler. Çok az sayıdaki pilot projelerde kullanılan farklı model sayaçlar da bulunuyor.

- Akıllı sayaç kullanımı sanayi, mesken ve ticaret abonelerinde yüzde kaçlar düzeyinde seyrediyor?

Şu an için yüzde 90 düzeyinde mesken abonesi “Smart Meter” kullanıyor. Geri kalan kısımı ise sanayi ve ticarethane aboneleri oluşturuyor.

- Söz konusu akıllı sayaçların ne kadarı ‘Luna markası’nı taşıyor?
Türkiye’de şu an için bulunan “Smart

Meter”ların yüzde 99’u (pilot projeler dahil) Luna markasına sahip. Öte yandan Türkiye genelinde bulunan tüm sayaçların (mekanik sayaçlar hariç) yüzde 50’si Luna markasını taşımakta.

“Tesla geldi, parçalamadan önce rakamsal verileri depoluyoruz”

Luna Elektrik Elektronik A.Ş, YönetiKurulu Başkanı Mustafa Karabağlı son dönemde ‘parçalamak’ üzere aldığı
Tesla marka elektrikli otomobil ile de gündemde. Ekim 2017’de Amstedram’da düzenlenen
Altyapı Şebekeleri Fuarı’na Luna’nın yeni geliştirdiği projeler ile katılan Karabağlı, vergi ve nakliye ile yaklaşık
700 bin TL’ye mal olan Tesla’nın S100 modelini İzmir’e getirttiğini açıklamıştı. O sırada “Tesla’yı parçalayarak şarj sistemi geliştirme ve araca entegre edilmesi konusunda Ar-Ge çalışması yapacağız. Daha sonra tabii ki aracı kullanmayı da
düşünüyoruz” diyen Karabağlı’ya, “Tesla’yı parçalamaya başladınız mı?” diye sorduk. Yanıtı; “Tesla elimize
ulaştı, henüz parçalamaya başlamadık. Çeşitli istatistiki verileri depoluyoruz. Sizin gelip Tesla ile deneme sürüşü yapmanızı da bekliyoruz. Daha sonra gerekli Ar-Ge çalışmaları için kullanacağız” oldu.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 25’LERDE

- Luna’nın akıllı sayaçlarında yerlilik oranı hakkında bilgi verir misiniz?n Yerlilik oranını artırmak üzere
yatırımlarınız olacak mı?

Luna marka sayaçların yaklaşık olarak yerlilik oranı yüzde 25 civarında. Yerliliği artırmak için, yerli tedarikçilerimizin
sayısını artırmak, teşvik ve avans vermek dahil olmak üzere çalışmalarımız devam etmekte. Hazır pazarı yerli girişimciye sunarak, kendilerinin yeni ürünler geliştirmeleri ve makineleri imal etmelerini teşvik ediyoruz.

- Akıllı sayaçta ‘ihracat’ yapıyor musunuz? Yapıyorsanız hangi ülkelere?

Evet ihracatımız mevcut, genelde Orta Doğu ve Doğu Avrupa ülkelerine “Smart Meter” ihracatını bir süredir yapmaktayız.

- Türkiye’de akıllı sayaç pazarında kaç şirket yarışıyor, sizin pazar payınız nedir?

Yerli ve yabancı firmaların tamamını göz önüne alırsak yaklaşık 8 şirketin bu pazara girmeye çalıştığını söyleyebiliriz.
Bizim Luna olarak payımız yaklaşık olarak pazarın yüzde 93’ü düzeyinde. Tamamlanmış projeleri göz önüne alırsak, tek söyleyebileceğim şey, Luna dışında başka bir firmanın Türkiye’de (pilot projeler hariç)
şu an tamamlanmış bir uygulaması bulunmamaktadır. KAYIP VE KAÇAĞI YÜZDE 65’TEN YÜZDE 15’E DÜŞÜRDÜ

- Akıllı sayaç ya da diğer ifade ile ‘smart meter’ ile bir sanayici ortalama ne kadar tasarruf yapabilir? Bir ticarethane ve bir mesken abonesi bu sayede ortalama ne kadar kazançlı çıkıyor?

Çalışmalarımız gösteriyor ki bilinçli bir mesken tüketicisi yüzde 40 oranında tasarruf edebilir. Ticarethaneler için
çeşitli idari tedbirler de dahil olmak üzere daha yüksek oranda tasarruf etme fırsatı mümkün.

- Kayıp ve kaçakla mücadele çerçevesinde dağıtım şirketlerine verilen hedefler var ve şirketler bunlara göre yatırım yapıyor. Kaçak oranında özellikle ciddi bir gerileme gözleniyor. Bunun ne kadarı akıllı sayaçlar sayesinde olmuştur?

Bu konu hakkında şunu söyleyebilirim: Uygulamanın yapıldığı abone sayısı henüz 300 bin civarında. Aslında toplam
kaçak kullanımındaki oranı içinde oldukça küçük bir değer oluşturuyor. Buna rağmen, uygulamanın yapıldığı bölgede yüzde 65 kaçak kullanım oranının, yüzde 15’lere düşmesi, abone grubunun genişlemesi durumunda
elde edilecek olumlu sonuca ışık tutmakta. Ben bu olumlu sonucun yakın zamanda ilerleyeceğine inanıyorum.

-Röportajlarınızda “Akıllı sayaç ile çamaşır makinesi örneğin hangi saatlerde elektrik ucuz tüketiliyor onun bilgisini verecek” diyorsunuz. Bu cep telefonuna mesaj ya da mail yolu ile mi gelecek? Sistem nasıl çalışacak?

SMS, e-posta veya sayaçlara takılabilecek “Endeks Takip Ekranı (ETE)” sayesinde bu bilgilendirme mesajları,
aboneye ulaşabilecek. Böylece tüketici akıllı sayaçtan bilgi alacak.

-Bu tür uygulamaları hangi tarihten itibaren Türkiye’de görmeye başlayacağız?

Doğruyu söylemek gerekirse, şu an yaklaşık 20 bin sayaca montajı yapılan ETE sayesinde, Türkiye’de bu uygulamaları görmeniz mümkün.

Haberin tamamı için tıklayınız...

Loading